Hogyan hat? Mi történik a szervezetben?

A léböjtkúra során kizárólag nagy mennyiségű folyadékot viszünk be a szervezetbe, aminek révén

  • szervezetünkből kiürülnek azok az időközben felhalmozódott anyagok, amelyek blokkolják az immunrendszert, az anyagcserét, a sejtek regenerációját
  • enyhülnek az életminőségünket rontó panaszok
  • egy sor betegség tünetei megelőzhetővé válnak
  • a szervezet megszabadul a felesleges kilóktól (zsír, cukor)
  • felfrissülünk, szellemileg energetizálódunk
  • megjelenésünk fittebb, bőrünk tisztább lesz
  • lélekben megnyugszunk, feltöltődünk, kicserélődünk

A léböjtkúra intenzív szakasza 8 nap, hatása hónapokig fennmarad, gyakran tartós életmódváltást generál.

Amint a szervezet nem kapja meg kívülről a napi szilárd táplálékot, belső tartalékaihoz nyúl, és azokat az anyagokat kezdi bontani, amiket nem használunk – zsírt, szénhidrátokat, fehérjéket, vitaminokat.
Ezekhez az alapanyagokhoz kötötten előfordulnak a sejtjeinkben és a kötőszövetekben olyan salak- és méreganyagok, amelyek ekkor felszabadulnak, a keringésbe jutnak, majd kiválasztódnak.
A böjt 2-3. napjától a kiválasztás-lebontás-salaktalanítás kerül túlsúlyba, aminek hatékonyságát a nagy mennyiségű folyadékbevitel és a rendszeres mozgás még erőteljesebbé tesz.
Beindul egy pozitív spirál, mert amint a salakanyagok és feleslegek kiürülése miatt tehermentesül a szervezet, a regeneráció még aktívabbá válik.
Kiürül a szövetekben pangó felesleges folyadék, az ödémák megszűnnek, az allergiákat, gyulladást, immungyengeséget okozó anyagok távoznak, a gyulladt nyálkahártyák, bőr és ízületek lecsillapodnak.
A böjt alatt először a felhalmozódott káros anyagcseretermékeket, mérgeket választja ki a szervezet, azután a megbetegedett, a normálistól eltérő sejteket, és végül a fölösleges anyagokat, elsősorban a zsírt.

Éhezés? A léböjtkúra során félretesszük a szilárd élelmiszert és az élvezeti szereket (kávé, stb.), de soha nem éhezünk! Aki éhezik, az valamit rosszul csinál. A szilárd táplálék megemésztéséhez nincs szükség gyomorsavra, enzimekre, ezért a szervezet gyorsan átáll, és leállítja az emésztőnedvek termelését. Ettől az emésztőrendszer megnyugszik, és megszűnik az éhségérzet.