Milyen gyakran érdemes léböjtkúrázni?

Őszi, tavaszi léböjtkúra és 5+2

Gyakran felteszik a kérdést, hogy milyen gyakorisággal érdemes léböjtkúrán részt venni. Ebben nincsen szabály, de a rendszeresség jó kulcs erre is.

Németországban, egy léböjtkúrákra specializálódott klinikán a tudományos megfigyelések azt mutatták, hogy a rendszeres böjtölés előnyös hatással van bizonyos betegségekre.

A rendszeres böjtölés például stimulálja az agy működését és elősegíti a neuronok kapcsolódását. A stroke-ban szenvedő betegek agyi regenerálódása gyorsabb a rendszeres böjtölőknél.

Bizonyos típusú cukorbetegek a léböjtkúra befejezését követően akár három hónapig is csökkenteni tudták a gyógyszer adagot.

A kúrát követően a vendégek legnagyobb része arról számol be, hogy étkezési szokásaik megváltoznak, egészségesebbé válnak és a változás tartós.

Forrás: www.buchinger.de

Aki tehát megteheti, böjtöljön rendszeresen. Az egyhetes léböjtkúra optimálisan évente kétszer – tavasszal és ősszel - ajánlatos. A tavaszi megmozdítja a tél lelassult, nehézkes anyagcseréjét. Felpörgeti a szervezetet, mozgékonyabbá és dinamikusabbá teszi. Nem mellékesen megszabadít néhány télen felrakódott felesleges kilótól.

Az őszi léböjtkúra célja az immunrendszer felkészítése a téli betegségekre, a sötétség okozta levertség megelőzésére.

Egyre gyakrabban hallani az úgynevezett 5+2 böjtről, aminek a lényege az, hogy 5 napig szokásos módon lehet táplálkozni, majd két visszafogott nap következik, amiben a zöldséglé a fő fogás.

Akárhogy is, a tápcsatorna, az emésztőszervek nagyon hálásak a rendszeres szabadságolásért. Járjunk hát a kedvükben! Böjtöljünk!