Mire jó a cékla?

Mire jó a cékla?

Arra, hogy jól összevesszünk. A legmegosztóbb zöldségek egyike a cékla. Imádják, borzonganak tőle, de azt bizony senki nem vonja kétségbe, hogy biológiai hatása rendkívüli.

Szóval mire jó a cékla? Öt ujjunk segítségével megjegyezhetjük.

Ez elment vadászni – állóképesség fokozására. Az átlagosnál magasabb nitrát tartalma elősegíti a vérkeringést, csökkenti a magas vérnyomást.

Ez meglőtte – szellemi képességeink megőrzésére. Nitrogén-monoxid tartalma fokozza az agy vérellátását, hatásos Alzheimer-kór ellen, rendszeres fogyasztása megelőzi a demenciát (elbutulást).

Ez hazavitte – megtart téged a családodnak, megvéd a legsúlyosabbtól. Rákellenes hatása legendás hírű. A máj méregtelenítő munkája során szabadgyökök szabadulnak fel, amelyeket az antioxidánsok semlegesítenek. A cékla antioxidáns tartalma nagyon magas.

Ez megsütötte – szervezeted vegykonyhájának leggazdagabb forrása. Tartalmaz rezet, cinket, mangánt, ként, jódot, kobaltot, krómot, nikkelt, B1, B2, B6 és C vitamint, folsavat, niacint és biotint. Akkor fejti ki leginkább jótékony hatását, ha a levét fogyasztod, készíts hát belőle egy finom smoothie-t!

Ez az iciripiciri mind megette – magzati ártalmak megelőzésére. Folsav tartalma a terhesség korai szakaszában megelőzi egyes fejlődési rendellenességek – például nyitott gerinc –  kialakulását.

 

Megjegyezted? Akkor most jöhet a smoothie!

Fontos! A smoothie-t kizárólag vízzel hígítsuk! A tejjel, joghurttal készített turmixoktól eltérően, a smoothie kizárólag vízzel hígítható. Egyrészt azért, mert a zöldségek íze akkor érvényesül a legjobban, másrészt pedig mert a víz tisztító hatású, szemben a nehezebben emészthető tejtermékekkel.

Rubinvörös smoothie recept:

1 cékla

1 narancs

1 répa

csepp citrom, picike fahéj

víz